Özel Okul Ücretleri Meclis Gündeminde
CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, bazı özel okulların fiyatlarındaki yüksek artışlara ilişkin Meclis Başkanlığı’na soruşturma önergesi sundu.
CHP’li Ali Gökçek, “Son dönemde bazı özel okulların açıkladığı fiyatlarda geçen yılın ücretlerine göre bile yüzde 150-200 oranında artış olduğu görülüyor. Artışların yanı sıra velilerin dile getirdiği bir diğer önemli şikâyet ise, özel okulların eğitim fiyatlarında belirlenen tavanı geçemeyecekleri gerekçesiyle giyim, yiyecek, kitap ve kırtasiye yardımlarında fahiş ücretler talep etmeleri; Bu eserlerin ilgili okuldan veya okulun belirlediği yerlerden satın alınması gerektiği belirtilmektedir. Ancak özel okul öğretmenleri bu yüksek fiyatların yanı sıra tatillerde ve hafta sonları bile düşük ücretle ve uzun çalışma saatleri ile çalışmaya zorlandıklarını belirtiyorlar.” söz konusu.
Özel Okullar Fahiş Fiyatlar Talep Ediyor
Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de örgün eğitim veren kamu ve özel okullarda 17,5 milyon öğrenci bulunuyor. Toplam 75 bin 19 eğitim kurumu/okulun 60 bin 734’ü (yüzde 81) kamuya ait kurum/okul sayısı, 14 bin 281’i (yüzde 19) özel okul sayısı oldu. Devlet okullarında öğrenim gören öğrenci sayısı 15 milyon 887 bin 296 (yüzde 80), özel okullarda öğrenim gören öğrenci sayısı ise 1 milyon 670 bin 729 (yüzde 8) oldu. Açıköğretimde öğrenim gören öğrenci sayısı ise 2 milyon 346 bin 654 (yüzde 12) oldu. Son yıllarda özel okulların ana kademelerde belirlenen lise fiyatları ve ara kademelerde devletin belirlediği artış üst sınırına uymayan fiyatlarıyla kamuoyunun gündemine geldiğini belirten CHP’li Ali Gökçek, şöyle konuştu: “Bazı özel okulların 2024-2025 eğitim fiyatları geçen yıl açıklanan fiyatlara göre yüzde 10.” 150-200 civarında bir artış olduğu görülüyor. Ayrıca veliler, özel okulların eğitim fiyatlarında belirlenen tavanı geçemeyecekleri gerekçesiyle kıyafet, yiyecek, kitap, kırtasiye gibi ürünlerin sunumunda fahiş fiyatlar talep ettiğini; Bu eserlerin ilgili okuldan veya okulun belirlediği yerlerden satın alınmasının zorunlu olduğunu belirtiyor. Özel okulların eğitim giderleri, zorunlu sosyal etkinlikler ve genel giderlerin yanı sıra; Eşyaları için de fiyat talep ettiği ebeveynler tarafından sıklıkla dile getiriliyor.
İddia edilen şikâyetler arasında yer alıyor. Ancak velilerin dile getirdiği bu şikâyetler karşısında Bakanlık gerekli önemli adımları atmaktan kaçınıyor. Bakanlığın bu konudaki kontrol ve denetim görevlerini bir an önce yerine getirmesi gerekiyor. “Özel okullarda öğrencilerin, velilerin ve eğitimcilerin yaşadığı sorunları analiz edecek bir araştırma komisyonu bir an önce Meclis çatısı altında kurulmalıdır.” değerlendirmesini yaptı. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)